Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kladdig chokladkaka med mandel

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 14 st har redan röstat

Mastig chokladkaka med mycket mandel. En klick lättvispad grädde är förstås gott till, men en varm sommardag smakar det också gott med ett immande glas iskall limoncello till.

Ingredienser

8 bitar
  • 200 g mandel
  • 200 g mörk choklad, 70 % kakao
  • 200 g rumsvarmt osaltat smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 stora ägg, delade i gulor och vitor
  • smör och mjöl till formen

Till garnering

  • kakao
  • rostade nötter

Så här gör du

  1. Skålla och skala mandeln.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Klipp till ett smörpapper så det passar formens botten. Smöra papperet. Mjöla formen och papperet.
  3. Mixa mandeln till mindre bitar i matberedaren eller stöt den i mortel. Smält chokladen över vattenbad.
  4. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, en i taget, och vispa till en slät smet. Blanda ner mandeln och chokladen.
  5. Vispa vitorna till ett fast skum. Vänd ner dem i smeten med luftiga tag, lite i taget.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 35 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten när den tas ur ugnen. Låt kallna. Pudra över kakao vid servering och garnera med rostade nötter.