Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kidneybönor med rödbetor, morötter och selleri

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Hippiesallad anno 2013! Bönor och rivna rotfrukter är typiskt 70-tal, men här får du en läcker moderniserad variant som smakar fantastiskt.

MÄNGD: 4 stora portioner.

TILLAGNINGSTID: 12-15 minuter om du redan har tillagat kidneybönorna. Annars tar det en natt att lägga dem i blöt och drygt en timme att koka dem först.

HÅLLBARHET: Salladen håller sig i upp till 2 dagar i kylskåpet.

ANVÄNDNING: Som lunch, i matlådan, som huvudbeståndsdelen av din middag.

KÖKSTIPS: Kidneybönorna kan bytas ut mot alla andra slags bönor, t.ex. smörbönor eller till och med kikärtor. Och äppelcidervinägern kan ersättas med en god balsamvinäger, rödvinsvinäger och vitvinsvinäger. Du kan naturligtvis också använda kidneybönor på burk. Men de ska sköljas i kallt vatten först.

KÖKSREDSKAP DU BEHÖVER: Ett bra rivjärn.

HÄLSOVINSTER: Fibrer, fibrer, fibrer – du får massor av fibrer. Från äpplena, bönorna, rotfrukterna och russinen. Så salladen mättar helt fenomenalt samtidigt som ditt blodsocker stabiliseras.

Ingredienser

4 portioner
  • 240 g ekologiska kidneybönor
  • Vatten
  • 1 st ekologisk finriven morot
  • 1 st ekologisk skalad och finriven rödbeta
  • 2 st ekologiska stjälkar selleri med blad, skurna i tunna skivor
  • 1 st ekologisk ött äpple, skuret i mycket tunna klyftor
  • 1/2 dl mörka ekologiska russin
  • 10 g ekologisk finhackad ingefära
  • 1 st ekologisk finhackad vitlöksklyfta
  • 2 msk ekologisk extra jungfruolivolja
  • 1 msk ekologisk äppelcidervinäger
  • 1/2 tsk torkade ekologiska chiliflingor
  • Finrivet skal och färskpressad saft från 1ekologisk citron
  • Havs- eller himalayasalt
  • Ekologisk svatpeppar

Så här gör du

  1. Lägg kidneybönorna i blöt i vatten över natten. Se till att det är minst 10 cm vatten över bönorna när du lägger dem i blöt eftersom de suger en del vatten till sig. Och kolla en extra gång och späd på med mer vatten om det inte finns tillräckligt.
  2. Häll ifrån vattnet, skölj bönorna och lägg dem i en kastrull.
  3. Tillsätt så mycket vatten att det står 5 cm över bönorna och koka upp. Låt dem stormkoka i 10 minuter och sänk sedan värmen så att de sjuder. Låt kidneybönorna sjuda i 45-60 minuter tills de är mjuka.
  4. Kom ihåg att skumma av ytan ibland.
  5. Låt bönorna ånga av och häll dem i en skål.
  6. Tillsätt riven morot, riven rödbeta, selleri, äpple, mörka russin, ingefära, vitlök, olivolja, äppelcidervinäger, chili och citron och blanda ihop salladen ordentligt.
  7. Smaka till med salt och peppar.