Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Key lime paj – enkelt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

En riktigt fräsch amerikansk klassiker – lent och krämigt innehåll med mycket lime på en härligt crunchig botten.

Recept ur “Cake hero” av Roy Fares (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Ingredienser

12 bitar

Fyllning

  • 400 g kondenserad mjölk på burk
  • 125 g färskpressad limesaft (1 ¼ dl = saften från 4–5 limefrukter)
  • rivet skal från 2 tvättade limefrukter + extra att garnera med
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 30 g äggula (2 äggulor)
  • 110 g ägg (2 ägg)

Pajskal

  • 100 g smör
  • 200 g digestivekex (cirka 14 kex)
  • 30 g strösocker (2 msk)

Garnering

  • 250 g vispgrädde (2 ½ dl)

Så här gör du

  1. Fyllning: Värm ugnen till 170 grader, varmluftsfunktion. Blanda kondenserad mjölk, limesaft, limeskal och vaniljsocker med en slickepott i en bunke. Vänd ner äggulorna och sedan äggen. Rör försiktigt ihop till en slät blandning. Låt fyllningen stå och dra i 15–20 minuter i rumstemperatur. Gör pajskalet under tiden.
  2. Pajskal: Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen till små smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och strösockret och mixa ihop blandningen.
  3. Tryck ut smulblandningen i en pajform, 22–24 centimeter i diameter, och ända upp på kanten. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.
  4. Paj: Sila ner fyllningen i pajskalet (får bort limeskalet), jämna till ytan och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
  5. Låt pajen svalna helt och sedan stå i kylen i minst 2 timmar. Vid servering: Vispa grädden mjuk. Toppa pajen med grädden och strö över lite rivet limeskal.