Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Karlsbadersemlor med kokos och hallongrädde

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Karlsbader är ett extra fint vetebröd med len deg som innehåller extra mycket smör och är lite kortare i konsistensen. Med kokos i fyllningen och hallongrädde på toppen är det svårt att motstå frestelsen att äta flera.

Ingredienser

18 –20 stycken
  • 25 g jäst för söta degar
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 150 g rumsvarmt smör
  • Till pensling:
  • 1 ägg och kokos

Fyllning

  • inkråm från bullarna
  • 200 g mandelmassa
  • 1 1/2 dl kokosflingor
  • 1 dl mjölk
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 2 dl färska hallon
  • florsocker

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt ägg, socker och kardemumma. Rör till en jämn smet.
  2. Blanda hälften av mjölet med bakpulver och blanda i. Arbeta till en smidig deg. Låt vila under duk cirka 10 minuter.
  3. Skär det rumsvarma smöret i små bitar. Arbeta in det i degen tillsammans med resten av mjölet.
  4. Ta upp och dela degen i 18–20 bitar. Forma dem till runda släta bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk 40–50 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö på kokos. Grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under en duk.
  6. Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet och grovriv det. Riv mandelmassan. Blanda mandelmassa, inkråm, kokos och mjölk.
  7. Vispa grädden till ett mjukt skum. Blanda i hallonen och vispa till ett stadigare skum så att bären fördelas jämt i grädden.
  8. Födela mandelsmeten i bullarna. Spritsa på grädde. Sätt på locken och sikta över florsocker.