Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Karljohandumplings

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Doppa dina knapriga svampdumplings i krämig majonnäs eller sojasås. Servera på en fräsch botten av spenat och garnera med groddar.

Ingredienser

4 PORTIONER, CIRKA 20 STYCKEN

Fyllning

  • 200 g karljohanssvamp
  • 1 ⁄2 gul lök
  • smör och olja att steka i
  • 4 kvistar timjan
  • 1 ⁄2 tsk sesamolja
  • salt och malen svartpeppar
  • 20 gyozaark
  • vatten

Sojamajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 1 –2 tsk soja
  • blandade sesamfrön, svarta och vita

Spenat

  • 50 g spenat
  • 1 ⁄2 gul lök
  • smör och olja att steka i
  • salt och svartpeppar, malen

Tillbehör

  • groddar, till exempel china rose
  • 1 dl soja eller teriyakisås

Så här gör du

  1. Dumplings: Ansa och skär svampen i centimeterstora bitar. Hacka löken grovt.
  2. Stek svampen och löken i smör. Hacka timjan och strö över svampen. Salta och peppra och häll i sesamoljan. Låt svalna.
  3. Kör svamp, lök och timjan i mixern till en grov massa.
  4. Lägg ut ett par gyozaark åt gången på en skärbräda. Lägg på en sked med fyllning, pensla med vatten runt kanterna och vik ihop ­degen.­ Nyp­ ihop­ kanterna ­mellan ­fingrarna ­så ­att ­kanten­ blir lite­ veckig.
  5. Stek dumplingen gyllenbrun i lika delar smör och olja på medelhög värme i stekpannan.
  6. Sojamajonnäs: Vispa ihop majonnäs och soja. Lägg i en skål och strö över sesamfrön.
  7. Spenat: Strimla ­löken ­fint ­och ­fräs ­i ­smör ­och ­olja ­tillsammans ­med­ spenaten. Salta och peppra.
  8. Servering: Lägg upp spenat i skålar och lägg på dumplings. Garnera med groddar. Servera med sojamajonnäs och soja eller teriyakisås.