Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kardemummabullar på surdeg

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat
Kardemummabullar på surdeg
Michael Hoffman

Kardemummabullar… bullarnas bulle enligt mig och det är nog min absoluta favorit bland alla de olika sorters bullar som finns i vårt avlånga land. Ikväll tog jag mig för att baka en omgång av dessa underbara bullar och nu tänkte jag dela med mig av mitt recept till er. Idag valde jag att göra mina bullar i form av små nystan och jag har beskrivit hur jag gör i receptet.

Ingredienser

30 st

Deg

  • 1 kg mjöl
  • 800 g kall mjölk
  • 600 g surdeg
  • 200 g kallt skivat smör
  • 115 g socker
  • 1 msk kardemumma
  • 5 g salt

Fyllning

  • 500 g smör, rumsvarmt
  • 5 msk kardemumma
  • 2 dl strösocker

Topping

  • 1 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma

Så här gör du

  1. Väg upp alla ingredienser till degen i en bunke och låt alltsammans gå i degblandaren till en smidig deg i ca. 10-15 minuter. Täck över bunken och låt stå i rumstemperatur i ca. 4 timmar. Sätt sedan in bunken i kylen och låt jäsa i minst 12 timmar, gärna längre.
  2. Dag två:

    Ta fram degen och stjälp upp den på väl mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor rektangel.
  3. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Bred på fyllningen och se till att bre ut ända ut i kanterna. Vik sedan ner den översta delen på degen mot mitten och vik sen upp den nedre delen och lägg den ovanpå så att du får en lång platt deg.
  4. Kavla ut degen igen så att den blir ca 1cm tjock. Ta en vass kniv eller en sporre och skär degen i 2cm breda, långa strimlor. Rulla upp degen runt ditt pek- och långfinger, ungefär som ett garnnystan, till lagom storlek och lägg på bakpappersklädd plåt.
  5. Baka av bullarna på 225grader i ca. 10-12 minuter. Rör ihop 1dl strösocker med 2 tsk kardemumma. Precis när du tagit ut bullarna ur ugnen penslar du dem med kall mjölk och strör över lite av kardemummasockret.
2 kommentarer om "Kardemummabullar på surdeg"
  • Matigust
    Matigust

    Det står ingenting om jäsning av bullarna EFTER att man har bakat ut dem. Behövs det inte en andra jäsning eller ? De flesta andra recept har en andra jäsning också, så blir lite fundersam. . 🙂

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Matigust

      Hej Matigust!
      I detta fallet behövs det ingen andra jäsning, utan bullarna ska bli fylliga och härliga ändå. Detta tack vare den långa jäsningen i första fasen.

      Mvh,
      Beatrice
      Mitt kök

Du kanske även gillar