Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kanelpannacotta med marsalagelé

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Klassisk dessert som här får smak av kanel och toppas med en gelé på söt marsala. Pannacotta betyder ”kokt grädde”, vilket kanske inte låter så gott, men det är väl ingen tillfällighet att denna lena ”gräddpudding” numera är älskad över hela världen.

Ingredienser

4 portioner
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 2 kanelstänger
  • ½ dl strösocker
  • 2 gelatinblad

Marsalagelé

  • 1 gelatinblad
  • 1 dl söt marsala

Till servering

  • färska bär
  • rostade mandelspån

Så här gör du

  1. Häll grädden i en kastrull. Klyv vaniljstången på längden, skrapa ner fröna i grädden och lägg i vaniljstången. Tillsätt kanelstänger och socker.
  2. Värm långsamt och koka på svag värme i cirka 15 minuter. Plocka upp vaniljstången och kanelstängerna och ta kastrullen från värmen.
  3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Lyft upp dem och låt dem smälta under omrörning i den varma grädden.
  4. Häll upp pannacottan i glas eller koppar. Låt stelna i kylen minst 4 timmar.
  5. Efter halva tiden kan geléet hällas på: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter. Värm försiktigt vinet. Ta från värmen och låt gelatinet smälta i vinet.
  6. Skeda geléet över pannacottan när det har svalnat. Låt stelna i kylen. Toppa med bär och mandelspån vid servering.