Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kalljäst durumdeg.

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Den här degen startas med att du gör en autolys, mjölet absorberar vätskan och bildar glutennät utan att men knådar den. Att sedan låtan den jäsa lång tid i kyl är både smidigt och gör den smakrik.
Enkelt planera så man får nybakat bröd till frukosten.

Ingredienser

3 portion
  • 500 g kallt vatten
  • 250 g durummjöl
  • 500 g vetemjöl special
  • 20 g flingsalt
  • 6 g färsk jäst
  • valfria frön till topping

Så här gör du

  1. Dag 1: Lös upp jästen i vattnet, tillsätt allt mjöl och saltet. Blanda ihop allt, låt den vila i 45 min övertäckt med plastfilm. tag ut degen och knåda den smidig, ca 15 min förhand eller 8 min i maskin. Lägg tillbaka degen i skålen och täck den med ett lock eller plastfilm, låt den stå i rumstemp i 1 timme (så jäsningsprocessen starta) ställ den sedan i kylen i 1 dygn.
  2. Dag 2: sätt ugnen på över-undervärme 250c. Ta försiktigt ut degen på en mjölad bänk. Skär till önskad form bröden/frallorna du vill, pensla dom med vatten och doppa i vallmofrö, sesamfrö, solroskärnor eller vad du tycker är gott. om inga frön används, pudra över lite durummjöl. Lägg dom på en plåt med baklåtspapper, snitta bröden med ett rakblad eller vass kniv eller varför inte klippa. När du sätter in bröden häll samtidigt 0,5 varmt vatten på botten i ugnen, grädda i mitten i 18-20 min. Låt svalna på galler.
Du kanske även gillar