Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kalljäst butterkaka med vanilj och kanelfyllning

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

1 Rund form
  • 2,5 dl Mjölk
  • 25 g Jäst för söta degar
  • 100 g Mjukt smör
  • 1 nypa salt
  • 1 ägg
  • 1,5 dl socker
  • Ca 9 dl vetemjöl special
  • 3 tsk nymalen kardemumma
  • Ägg till pensling
  • garnera med pärlsocker

Fyllning

  • 100 g mjukt smör
  • 1 msk äkta vaniljsocker
  • 0,5 tsk äkta vaniljpulver
  • 0,5 dl rörsocker
  • 0,5 dl Socker
  • 2 tsk malen kanel

Så här gör du

  1. Rör samman mjölk, jäst, kardemumma och salt. Knäck i ett ägg och vispa runt. Häll ner socker och hälften av mjölet och knåda. Sen häller du ner mjöl och mjukt skivat smör efter hand som degen knådas. När degen är ordentligt knådad och smöret bakats in låt degen vila under tiden som du gör fyllningen.
  2. Blanda/vispa samman alla ingredienser till fyllningen.
  3. Kavla ut degen till en rektangel och lagom tjock deg på 0,5-1 cm tjock. Bred på fyllningen jämnt överallt. Rulla ihop till en rulltårta. Sätt bakplåtspapper i en springform. Skär cirka 4 cm breda bitar och fyll formen. Sätt över plastfolie och låt jäsa i kylen över natten.
  4. På morgonen efter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla kakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen cirka 30-35 minuter. Passa den så du inte bränner toppen!!!!!
  5. Låt svalna innan du spritsar kristyr över och äter med ett glas stort mjölk!