Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kalles rotfruktsjansson

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Den här varianten är en ny favorit, Jansson blir helt enkelt extra god med kaviar och rotfrukter. En lagrad ost, knäckebröd, öl och kanske “en lille en” hör till.

Ingredienser

4 portioner
  • 3 gula lökar
  • smör
  • 5 potatisar av mjölig sort
  • 300 g kålrot
  • 2 morötter
  • 1 ask ansjovisfiléer, 125 g
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 liten tub kaviar, 125 g
  • ströbröd

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva löken tunt. Fräs den mjuk i smör.
  2. Skala potatis, kålrot och morötter och skär i tunna strimlor.
  3. Varva potatis, rotfrukter, lök och ansjovisfiléer i en smord ugnsfast form. Avsluta med ett lager rotfrukter och potatis.
  4. Droppa över ansjovisspadet. Vispa ihop grädde och kaviar och häll det över. Strö över ströbröd och klicka på cirka 2 msk smör.
  5. Grädda i mitten av ugnen tills potatis och rotfrukter är mjuka och gratängen har fin färg, cirka 50 minuter.