Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kåldolmar – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat
Kåldolmar – klassiskt recept
Foto: Thomas Carlén

Klassiskt recept på kåldolmar som skapats av etikettexperten Magdalena Ribbing. Använd kokta korngryn eller matvete om du vill dryga ut färsen. Uteslut spiskummin om du föredrar dem mindre kryddiga. Servera med potatismos, gräddsås och lingonsylt eller kokt mandelpotatis.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kålhuvud (gärna den typ av svensk vitkål som kallas turkisk, den har tunnare blad men blancheras som vanligt först)
  • 400 gram kalvfärs
  • 1/2 gul lök, finhackad
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • knivsudd spiskummin
  • 2 msk smör
  • 1-2 msk sirap

Så här gör du

  1. Skär ut roten på kålen och lägg den i kokande vatten.
  2. Koka bladen mjuka och ta upp dem allt eftersom de lossnar - tiden varierar beroende på kålsort.
  3. Blanda färsen och krydda den med en aning spiskummin (försiktigt mått!).
  4. Lägg ut bladen, för små dolmar cirka 25 blad. Då blir de ungefär hälften så stora som en vanlig kåldolme. Klicka ut färsen med matsked på bladen, två matskedar per blad blir lagom.
  5. Vik in kålens kanter och vira in färsen till en dolme. Packa dolmarna tätt i en smord långpanna och ringla över lite sirap.
  6. Grädda i ugnen i 225 grader i minst en halvtimme.
  7. Servera med kokt mandelpotatis och en sås gjord på grädde och skyn från dolmarna. Plus rårörda lingon!
Du kanske även gillar