Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Julvört

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Vörtbröd – ett underbart bakverk som hör julen till.

Ingredienser

4 limpor
  • 50 g färsk jäst
  • 100 g smör
  • 1 l porter
  • ½ msk kryddnejlika, malen
  • 2 tsk pomeransskal, malet
  • 1 msk ingefära, malen
  • 14 dl siktat rågmjöl
  • 1 ½ dl mörk sirap
  • 1 msk salt
  • 2 dl russin
  • 16 dl vetemjöl

Till pensling

  • 1 dl vatten
  • 1 msk mörk sirap

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smula ner jästen i en stor bunke.
  3. Smält smöret och häll i porter, låt svalna till 37 grader och häll sedan blandningen över jästen och blanda tills all jäst helt lösts upp.
  4. Tillsätt resterande ingredienser, men spara lite av mjölet, och blanda ordentligt.
  5. Mjöla in händerna och knåda degen på ett mjölat bakbord.
  6. Tillsätt lite mjöl i taget tills degen blir smidig.
  7. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 45 minuter eller till dubbel storlek.
  8. Dela degen i 4 delar och forma till fyra limpor.
  9. Lägg i limpform eller på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 45 minuter.
  10. Blanda vatten och sirap och pensla limporna.
  11. Grädda bröden i cirka 30 minuter eller till en innertemperatur på 97 grader.