Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jordnötsglass med chokladkross

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Krämig vaniljsglass som är smaksatt med jordnötssmör och bitar av mörk choklad.
Vill man bara ha vaniljglass så skippar man jordnötssmöret helt enkelt.
Ett tips är att göra glassen dagen innan man ska göra glassen, den ger mycket mer smak om den får svälla i kylen över natten.
Glassen görs i glassmaskin

Ingredienser

1 liter
  • 2 dl Strösocker
  • 8 st Äggulor
  • 2 st Vaniljstång
  • 5 dl Vispgrädde
  • 5 dl Mjölk

Fyllning:

  • 2 rejäla msk Jordnötssmör
  • 1,5-2 dl Florsocker
  • 1-2 dl Chokladbitar
  • 2 msk Grädde

Så här gör du

  1. Blanda äggulorna med strösockret.
  2. Dela vaniljstängerna och skrapa ur fröna. Lägg dem i en stor kastrull tillsammans med vispgrädde och mjölk. Ge det ett uppkok och häll det under konstant omrörning över äggulorna och strösockret.
  3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud försiktigt under konstant omrörning på svag värme tills den blir lite tjockare i konsistensen och vaniljfröna inte längre sjunker till botten av kastrullen. Häll sedan över i en ren bunke, plasta den och låt den stå i kylen över natten. Blandningen till fyllningen görs samtidigt som glassen körs i glassmaskinen.
  4. Vispa upp glassbasen med en elvisp eller stavmixer. Mycket luft i basen gör att den blir krämigare sen. Kör sedan glassen i glassmaskinen. Gör under tiden fyllningen.
  5. Vispa jordnötssmör och florsocker, tillsätt vispgrädde. Det ska bli en krämig konsistens, tillsätt mer vispgrädde om den blir smulig. Smaka av om du vill ha i mer florsocker, det är en smaksak hur söt du vill att fyllningen ska bli, jag tycker om när den inte är allt för söt.
  6. När glassen börjar gå ihop tillsätter du jordnötssmöret i omgångar så det långsamt blandas ut. Avsluta med chokladbitarna. Jag använde färdigköpta "chunks" men det funkar bra med din favoritchoklad i småbitar.
  7. När glassen är färdig, efter ca 35-40 minuter, förvaras den i frysen i en burk.