Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jordgubbspizza med mandelmassa & vispgrädde

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Enkel dessert med sommarens favoriter.

Ingredienser

  • 4 pizzor

Pizzadeg

  • 2 dl vatten
  • 1 ⁄2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 ⁄2 msk havssalt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk kardemummakärnor, malda i mortel
  • 6 –7 dl vetemjöl special, från Saltåkvarn eller annat ekologiskt. Spara lite till utbakningen.

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 1 apelsin, saften och finrivet apelsinskal
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 jordgubbar
  • 30 –40 g vit choklad

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Värm vattnet och mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll på degspadet.
  2. Tillsätt salt, socker, olja och kardemumma. Blanda i lite i taget av vetemjölet och arbeta degen smidig i cirka 5–10 minuter. Låt degen jäsa cirka 25–30 minuter under en bakduk.
  3. Dela degen i fyra bitar, kavla ut en och en och lägg på två plåtar. Nagga tätt med en gaffel så att inte pizzorna blir bubbliga.
  4. Grädda pizzorna i cirka 8–10 minuter tills de fått en fin, ljusbrun färg. Ta ut pizza­ bottnarna och lägg på en bakhanduk.
  5. Riv mandelmassan fint och blanda med apelsinsaften. Vispa upp grädden och dela på jordgubbarna. Bred mandel­ massan över pizzorna, bred på grädde och lägg på jord­ gubbarna. Strö över apelsinskal. Riv den vita chokladen och strö över pizzorna. Om det blir grädde över, servera den i en skål bredvid.