Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jordgubbspizza med mandelmassa & vispgrädde

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Denna efterrättspizza är riktigt mumsig med mandelmassa, jordgubbar och vit choklad.

Ingredienser

4 pizzor

Pizzadeg

  • 2 dl vatten
  • 1/2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1/2 msk havssalt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk kardemummakärnor, malda i mortel
  • 6-7 dl vetemjöl special, från Saltåkvarn eller annat ­ekologiskt. Spara lite till utbakningen.

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 1 apelsin, saften och finrivet skal
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 l jordgubbar
  • 30-40 g vit choklad

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Värm vattnet och mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll på degspadet.
  2. Tillsätt salt, socker, olja och kardemumma. Blanda i lite i taget av vetemjölet och arbeta degen smidig i cirka 5-10 minuter. Låt degen jäsa cirka 25-30 minuter under en bakduk.
  3. Dela degen i fyra bitar, kavla ut en och en och lägg på två plåtar. Nagga tätt med en gaffel så att inte pizzorna blir bubbliga.
  4. Grädda pizzorna i cirka 8-10 minuter tills de fått en fin, ljusbrun färg. Ta ut pizza­bottnarna och lägg på en bakhanduk.
  5. Riv mandelmassan fint och blanda med apelsinsaften. Vispa upp grädden och dela på jordgubbarna. Bred mandelmassan över pizzorna, bred på grädde och lägg på jord­­gubbarna. Strö över apelsinskal.
  6. Riv den vita chokladen och strö över pizzorna. Om det blir grädde över, servera den i en skål bredvid.