Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jordärtskockssoppa med knaperstekt bacon och krispig fänkål

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Jordärtskocka är en väldigt underskattad liten knöl tycker jag. Den går att variera i oändlighet och passar bra på många olika sätt, puré, chips, rostad, kokt & smörstekt för att nämna några. Eller som soppan jag tipsar om nedan, perfekt för en kylig dag. Jordärtskockan är i säsong nästintill hela vintern och ibland ända in i Maj så man har gott om tid på sig att experimentera med denna råvara.
Jag lagar min soppa på ekologiska ingredienser. Föredrar du vegetariskt går det utmärkt att byta ut baconet mot lite härligt smörstekt svamp eller bara utesluta bacon.

Ingredienser

4 portioner
  • 300 g jordärtskockor
  • 5 st potatisar
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 dl vitt vin
  • 5 dl vispgrädde
  • Smör
  • vetemjöl
  • Salt
  • 4 cl cognac
  • 1 pkt bacon
  • ½ st fänkål

Så här gör du

  1. Skala löken, potatisen och jordärtskockorna. Finhacka löken och dela skockorna och potatisen i mindre bitar. Hetta upp en kastrull med en klick smör och fräs löken, potatis och skockorna utan att de tar färg. Slå på vinet och täck med vatten och låt de koka mjuka.
  2. Medan soppan kokar strimlar du baconet och steker det knaprigt i het panna, låt rinna av på papper. Strimla fänkålen fint och lägg i iskallt vatten, då blir den riktigt krispig.
  3. När potatis och skockor är mjuka, sila bort lite av vätskan och mixa slätt. Passera purén genom en finmaskig sil i en annan kastrull.
  4. Slå i grädden och ge ett uppkok, låt sjuda och smaka sedan upp soppan med salt och cognac. Red soppan med smör och mjöl som du kramat ihop till en liten deg (kallas beurre manie)
  5. Servera soppan med fänkål, bacon och ringla några droppar olivolja över soppan. Njut ett gott bröd till.