Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jordärtskockssoppa med äpple

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

I den här lena soppan samsas tre svenska höstsmaker på ett fantastiskt sätt. Mild jordärtskocka, friskt äpple och smakrik kantarell.

Ingredienser

4 person(er)
  • 350 g jordärtskockor
  • 7 dl grönsaksbuljong (vatten + fond eller tärning)
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl äppelcider, torr eller halvtorr

Tillbehör:

  • 2 dl råa, tärnade jordärtskockor
  • 1 st äpple
  • 5 dl kantareller
  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk smör
  • timjan, färsk

Så här gör du

  1. Skala och dela skockorna i mindre bitar och koka dem mjuka i buljong och vin. Tillsätt grädde och låt soppan koka ihop på svag värme. Mixa soppan slät och smaksätt med salt, peppar och vinäger. Mixa i smör strax innan serveringen och slå på cider.
  2. Gör i ordning tillbehören medan soppan kokar: Skala och tärna jordärtskockorna fint. Lägg tärningarna i kallt vatten med lite pressad citron, så missfärgas de inte. Tärna äpplet fint.
  3. Stek kantarellerna och löken i smör tills det börjar dofta gott. Salta och peppra.
  4. Repa färska timjanblad och vänd ner i svampfräset tillsammans med de krispiga jordärtskockstärningarna och tärnat äpple.
  5. Fördela svampen och löken i skålar och slå den heta soppan över.