Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här


jordärtskockssoppa

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat


Servera soppan till kantarelltoast.


Ingredienser

4 portioner

  • 400 g jordärtskocka

  • 1 msk smör, att steka i
  • 
1 vitlöksklyfta

  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 
6 dl vatten

  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 
2 1/2 dl grädde
  • 
1/2 tsk salt
  • 
2-3 krm svartpeppar
  • 
citron


Så här gör du

  1. Skölj, skala och dela jordärtskockorna i grova bitar. Lägg dem i en skål med kallt vatten med pressad citron i, så mörknar inte skockorna.

  2. Smält smöret i en kastrull. Låt jordärtskockorna rinna av i ett durkslag och stek lite lätt, utan att bryna.

  3. Lägg i vitlöksklyftan och rör om. Lägg i buljongtärningen, vatten och vin. Låt koka cirka 15 minuter.

  4. Tillsätt grädde och sjud på svag värme, tills skockorna blivit mjuka. Känn med en potatissticka. Smaka av med salt och peppar.

  5. Mixa soppan strax före servering. Soppan går bra att förvara i kylskåp. Dekorera med en färsk örtkrydda.