Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jordärtskocksgratäng

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Jordärtskocka är verkligen en härlig delikatess! Servera gärna gratängen tillsammans med en sallad eller tillsammans med till exempel lamm eller viltkött.

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g jordärtskockor
  • ½ citron, saften
  • smör till formen
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • ½ tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 1 dl riven lagrad ost, till exempel prästost

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och putsa jordärtskockorna. Pressa citronsaft i en skål med kallt vatten och lägg i jordärtskockorna så att de inte blir mörka.
  3. Smörj en liten ugnsfast form som rymmer 1–1 ½ liter med smör.
  4. Skiva jordärtskockorna och lägg dem i formen.
  5. Skala och skiva löken och skala och hacka vitlöken.
  6. Lägg löken, vitlöken, mjölk och grädde i en kastrull och koka upp. Häll vätskan över jordärtskockorna. Salta och peppra. Sätt in formen mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
  7. Ta ut formen och strö över osten, gratinera ytterligare i cirka 10–15 minuter, tills gratängen fått fin, gyllenbrun färg.