Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jennie walldéns gravad lax och dillstuvad potatis


Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Det blir väldigt gott att tillsätta lite finrivet citronskal till laxen!


Ingredienser

4 portioner


Gravad lax:


  • 600 g pinfärsk laxfilé
  • 
1/2 dl socker

  • 2 msk salt
  • 2 tsk krossad vitpeppar
  • 1 rejäl näve grovhackad dill

Picklad rödlök

  • 
1 tunt skivad rödlök

  • 2 msk ättikssprit 

  • 1/2 dl socker

  • 1/2 dl vatten

Dillstuvad potatis:


  • 800 g kokt, fast potatis

  • 2 msk smör

  • 2 msk mjöl

  • 5 dl standardmjölk
  • salt & nymalen vitpeppar
  • 
1 dl grovhackad dill

  • 3 msk kapris 


Så här gör du

  1. Förbered lax och picklad rödlök 1-2 dagar innan servering. Putsa laxen fri från ben men låt skinnet vara kvar. Om du vill kan du dela laxen i 2 bitar på bredden för att rimma dem mot varandra. Låt annars biten vara hel och lägg något över i kylen, till exempel ett smörpaket. 

  2. Blanda socker, salt och vitpeppar och gnid in laxen med detta. Lägg dillen på laxen och lägg eventuellt de två delarna mot varandra. Lägg i dubbla plastpåsar och grava i kylen i 1-2 dygn. 

  3. Värm vatten, socker och ättika tills sockret löst sig. Låt svalna. Häll över den skivade löken och låt sedan dra sig i kylen i minst 1 timme, helst över natten. 

  4. Skär den kokta potatisen i stora tärningar eller bitar. Smält smör, tillsätt mjöl och blanda väl. Häll på mjölk och vispa ihop till en krämig sås. Salta och peppra. Blanda i potatisen och låt bli genomvarmt. Tillsätt dill och rör om väl. 

  5. Skiva laxen i tunna skivor och servera med dillstuvad potatis, picklad rödlök och strö över kapris. En grönsallad är gott till.