Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Italienska köttbullar av kalvfärs

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Örtkryddade kalvfärsbullar i tomatsås är en klassiker som inte bara uppskattas av Lady & Lufsen. Servera med kokt pappardelle, riven parmesanost, basilika och salvia.

Ingredienser

4 person(er)
  • 2 st vitt bröd, i skivor
  • 1 dl vatten
  • 500 g kalvfärs
  • 1,5 tsk salt
  • vitpeppar, nymald
  • 1 st gul lök, hackad
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 st ägg
  • 1 msk persilja, hackad
  • 1 tsk färsk salvia, hackad
  • citronskal, av en halv citron
  • 0,5 dl parmesanost, riven
  • 2 msk smör

Tomatsås:

  • 1 st gul lök, hackad
  • 2 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk olivolja
  • 375 g passerade tomater
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk basilika

Så här gör du

  1. Börja med såsen: Fräs lök och vitlök mjuk och glansig i olivoljan.
  2. Tillsätt passerade tomater, strösocker, salt, peppar och basilika. Sjud såsen cirka 20 minuter.
  3. Köttbullar: Blanda smulat bröd och vatten i en bunke. Låt stå 10 minuter. Rör ner färs, salt och peppar.
  4. Tillsätt lök, vitlök, ägg, persilja, salvia, citronskal och ost. Rör färsen smidig.
  5. Forma färsen till medelstora köttbullar och lägg dem på ett smörpapper. Stek köttbullarna i smör i omgångar, cirka 5 minuter. Skaka stekpannan så att det blir runda köttbullar.
  6. Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen och låt allt bli varmt. Servera med kokt pappardelle, riven parmesanost, basilika- och salviablad.