Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Italienska auberginer i ugnen

Betyg: 1/5 Sätt ditt betyg

Serveras som huvudrätt eller som tillbehör till kyckling.

Ingredienser

4 portioner
  • 2-3 auberginer, halverade
  • 
2 msk olivolja
  • 
1 gul lök, grovt hackad
  • 2 morötter, fint hackade
  • 
2 selleristjälkar, fint hackade
  • 4 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 
1 kruka basilika
  • 
2 burkar krossade tomater
  • 
1 dl urkärnade kalamataoliver
  • 
1 msk kapris

  • salt och nymald svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Skär djupa skåror kors och tvärs i aubergineköttet utan att skära rakt igenom. Salta, peppra och ringla över 1 msk olivolja. Rosta mitt i ugnen cirka 25 minuter. Höj temperaturen till 200 grader och låt formen stå kvar i ugnen.
  2. Hetta under tiden upp resten av oljan i en stekpanna. Stek lök, morötter och selleri i 15-20 minuter. Tillsätt vitlök och de hackade basilikastjälkarna (spara bladen till senare). Stek ytterligare ett par minuter. Tillsätt tomaterna och 2 dl vatten. Låt koka på låg värme 20-30 minuter. Tillsätt oliver och kapris. Smaka av med salt och peppar.
  3. Häll såsen över auberginerna och baka i ugnen cirka 20 minuter. Strö över de grovt skurna basilikabladen och servera med råris eller fullkornscouscous.