Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Iskaffe med knaprig knäckemacka

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Börja dagen med en mättande proteinshake som smakar kaffe. Njut av den med en ostmacka gjord på fröknäcke.

Ingredienser

2 PORTIONER

Iskaffeshake

  • 1 1 ⁄2 dl vispgrädde
  • 2 dl kallt kaffe
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 ägg
  • 1 1 ⁄2 dl osötad mandelmjölk
  • 1 msk kakao
  • ev 2 msk stevia
  • is
  • kaffepulver

Fröknäcke

  • 4 1 ⁄2 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrön, hela
  • 1 dl sesamfrön, oskalade
  • 1 dl pumpakärnor
  • 2 msk mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vatten

Tillbehör

  • krasse
  • ev skivad tomat

Så här gör du

  1. Iskaffeshake: Blanda alla ingredienser och mixa med is. Strö över lite kaffepulver.
  2. Fröknäcke: Sätt ugnen på 180 grader, eller 160 grader med varmluftsugn.
  3. Blanda ihop alla frön samt mandelmjöl och fiber- eller psylliumhusk i en skål.
  4. Tillsätt salt och vatten. Rör om ordentligt i några minuter, tills det börjar tjockna.
  5. Låt smeten svälla i cirka 1 timme. Bred ut ett tunt lager på två plåtar med bakplåtspapper.
  6. Sätt in plåtarna i ugnen i 30 minuter, byt plats på plåtarna och grädda ytterligare cirka 25–30 minuter.
  7. Låt knäcket svalna och bryt i bitar. Förvara i lufttät burk.
  8. Servering: Servera kaffeshaken med fröknäcke, smör, ost eller färskost samt skivad tomat och krasse.