Inlagda rotfrukter

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

En hemkokt inläggning känns lyxigt att bjuda på. De här rotfrukterna får god smak av torkad frukt, ingefära, nejlikor och chili och passar bra till fläskkött, kyckling, viltkött och lax.

En sats är på 1,5 liter.

Ingredienser

1 sats
  • 3 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 0,5 st kålrot
  • 0,5 st rotselleri
  • 2 st gula lökar
  • 1 st chilifrukt
  • 1,5 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 2 dl strösocker
  • 5 st kryddnejlikor
  • 2 msk riven ingefära, färsk
  • 1 tsk salt, cirka
  • 150 g mjuka torkade aprikoser
  • 1 dl russin

Så här gör du

  1. Skala rotfrukterna och väg dem, de ska väga cirka 1 kg tillsammans. Riv dem grovt på rivjärn eller i matberedare. Häll dem i en gryta. Skala och finhacka löken. Klyv chilifrukten på längden, ta bort kärnor och väggar och hacka chiliköttet.
  2. Koka upp alla ingredienser och koka sedan på svag värme utan lock cirka 1 timme. Rör om.
  3. Dela under tiden aprikoserna mitt itu. Lägg i aprikoser och russin efter halva koktiden.
  4. Häll upp rotfrukterna på väl ren- gjorda och varma burkar och sätt på lock. Låt inläggningen kallna och förvara den i kylen. Rotfrukterna är färdiga att äta efter 1–2 veckor.