Spara recept & följ matvänner

Inlagda rotfrukter

Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

En hemkokt inläggning känns lyxigt att bjuda på. De här rotfrukterna får god smak av torkad frukt, ingefära, nejlikor och chili och passar bra till fläskkött, kyckling, viltkött och lax.

En sats är på 1,5 liter.

Taggar: grönsaker, fest, vegetariskt, smårätter
1 sats
Ingredienser
  • 3 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 0,5 st kålrot
  • 0,5 st rotselleri
  • 2 st gula lökar
  • 1 st chilifrukt
  • 1,5 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 2 dl strösocker
  • 5 st kryddnejlikor
  • 2 msk riven ingefära, färsk
  • 1 tsk salt, cirka
  • 150 g mjuka torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  1. Skala rotfrukterna och väg dem, de ska väga cirka 1 kg tillsammans. Riv dem grovt på rivjärn eller i matberedare. Häll dem i en gryta. Skala och finhacka löken. Klyv chilifrukten på längden, ta bort kärnor och väggar och hacka chiliköttet.
  2. Koka upp alla ingredienser och koka sedan på svag värme utan lock cirka 1 timme. Rör om.
  3. Dela under tiden aprikoserna mitt itu. Lägg i aprikoser och russin efter halva koktiden.
  4. Häll upp rotfrukterna på väl ren- gjorda och varma burkar och sätt på lock. Låt inläggningen kallna och förvara den i kylen. Rotfrukterna är färdiga att äta efter 1–2 veckor.

HEJ MATVÄN!

Vill du tipsa, berömma eller bara säga något? Logga in eller bli medlem. Det går snabbt och är gratis!

Mustig höstgryta med högrev, svamp och sidfläsk

Redaktionens favoritrecept just nu!

Här hittar du godaste recepten på pulled pork

Bästa tipsen för vår favoriträtt!

Hashtagga #mittkök på Instagram och Facebook

Vi vill se dina mat- och bakbilder! 

5 anledningar att äta ingefära

Hjärtat, hjärnan, magen och lederna kommer att älska dig!

Så gör du pulled pork extra gott

Kocken Elisabeth Johansson ger sitt bästa tips!

Fräsch och god ingefärssmoothie

Ett perfekt sätt att få i sig den nyttiga och goda ingefäran på!

Enkel och god röra till pulled pork

Elisabeth Johansson är expert på läckra röror!

TV: Mitt kök: Långkokt högrev i tomatsås

I Mitt kök lagar Paolo Roberto långkokt högrev i tomatsås. 

Kolla in Ulf Elfvings blogg

Matfantasten bloggar på Mitt kök!

Bloggen för alla ölälskare

Joel Linderoth ger dig bästa tipsen.

Malin Winqvists matblogg

Matinspiration från London.

Fläskfilé – passar alla tillfällen

Fläskfilé i gryta, gratäng, pasta och helstekt!

Hemgjord pizza är det bästa

Goda recept som inspirerar till den godaste pizzan!

Så ser du om pumpan är mogen

3 enkla tips att se om pumpan är redo att användas!

Så gör du den godaste pizzadegen

Enkla recept med och utan jäst!

Klassisk kålpudding med köttfärs

Glöm inte kålpuddingen! En svensk succé. 

Nu finns Mitt kök som app också

Spara dina favoritrecept och du har dem alltid med dig!