Spara recept & följ matvänner

Inlagda rotfrukter

Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

En hemkokt inläggning känns lyxigt att bjuda på. De här rotfrukterna får god smak av torkad frukt, ingefära, nejlikor och chili och passar bra till fläskkött, kyckling, viltkött och lax.

En sats är på 1,5 liter.

Taggar: grönsaker, fest, vegetariskt, smårätter
1 sats
Ingredienser
  • 3 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 0,5 st kålrot
  • 0,5 st rotselleri
  • 2 st gula lökar
  • 1 st chilifrukt
  • 1,5 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 2 dl strösocker
  • 5 st kryddnejlikor
  • 2 msk riven ingefära, färsk
  • 1 tsk salt, cirka
  • 150 g mjuka torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  1. Skala rotfrukterna och väg dem, de ska väga cirka 1 kg tillsammans. Riv dem grovt på rivjärn eller i matberedare. Häll dem i en gryta. Skala och finhacka löken. Klyv chilifrukten på längden, ta bort kärnor och väggar och hacka chiliköttet.
  2. Koka upp alla ingredienser och koka sedan på svag värme utan lock cirka 1 timme. Rör om.
  3. Dela under tiden aprikoserna mitt itu. Lägg i aprikoser och russin efter halva koktiden.
  4. Häll upp rotfrukterna på väl ren- gjorda och varma burkar och sätt på lock. Låt inläggningen kallna och förvara den i kylen. Rotfrukterna är färdiga att äta efter 1–2 veckor.

HEJ MATVÄN!

Vill du tipsa, berömma eller bara säga något? Logga in eller bli medlem. Det går snabbt och är gratis!

Mumsig ischoklad som smälter i munnen

Kolla in våra goda recept på julgodis!

Kärna ur ett granatäpple på bara 10 sekunder

Smartaste knepet du kommer älska!

Enkla recept på julens godaste kolor

Bättre än så här blir det inte!

Hashtagga #mittkök på Instagram och Facebook

Vi vill se dina mat- och bakbilder! 

Här har vi samlat julens godaste sillar

Mängder av varianter och tips!

TV: Mitt kök: Pasta med sardeller och kapris

I Paolo Robertos pasta är det sardeller och kapris som sätter sältan.

Gör en fluffig och god äggtoddy

Mumsigt och lättfixat till julmyset!

Hemgjorda pepparkakor blir godast

Mitt köks bästa tips och recept!

Kolla in Ulf Elfvings blogg

Matfantasten bloggar på Mitt kök!

Bloggen för alla ölälskare

Joel Linderoth ger dig bästa tipsen.

Malin Winqvists matblogg

Matinspiration från London.

5 anledningar att äta gröt varje dag

Grattis alla grötälskare! Så här nyttigt är det för kroppen!

5 godsaker med smak av saffran

Recept du bara inte vill missa till advent. 

Så gör du den godaste pizzadegen

Enkla recept med och utan jäst!

Tips och recept till bästa julbordet

Vi har samlat alla recept du behöver till julbordet!

Fläskfilé – passar alla tillfällen

Fläskfilé i gryta, gratäng, pasta och helstekt!

Nu finns Mitt kök som app också

Spara dina favoritrecept och du har dem alltid med dig!