Spara recept & följ matvänner

Inlagda rotfrukter

Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

En hemkokt inläggning känns lyxigt att bjuda på. De här rotfrukterna får god smak av torkad frukt, ingefära, nejlikor och chili och passar bra till fläskkött, kyckling, viltkött och lax.

En sats är på 1,5 liter.

Taggar: grönsaker, fest, vegetariskt, smårätter
1 sats
Ingredienser
  • 3 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 0,5 st kålrot
  • 0,5 st rotselleri
  • 2 st gula lökar
  • 1 st chilifrukt
  • 1,5 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 2 dl strösocker
  • 5 st kryddnejlikor
  • 2 msk riven ingefära, färsk
  • 1 tsk salt, cirka
  • 150 g mjuka torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  1. Skala rotfrukterna och väg dem, de ska väga cirka 1 kg tillsammans. Riv dem grovt på rivjärn eller i matberedare. Häll dem i en gryta. Skala och finhacka löken. Klyv chilifrukten på längden, ta bort kärnor och väggar och hacka chiliköttet.
  2. Koka upp alla ingredienser och koka sedan på svag värme utan lock cirka 1 timme. Rör om.
  3. Dela under tiden aprikoserna mitt itu. Lägg i aprikoser och russin efter halva koktiden.
  4. Häll upp rotfrukterna på väl ren- gjorda och varma burkar och sätt på lock. Låt inläggningen kallna och förvara den i kylen. Rotfrukterna är färdiga att äta efter 1–2 veckor.

HEJ MATVÄN!

Vill du tipsa, berömma eller bara säga något? Logga in eller bli medlem. Det går snabbt och är gratis!

10 hälsosamma saker med äpplen

Vad väntar du på? Frossa i äpplen!

Mitt kök-medlemmarnas bästa västerbottenpajer

Västerbottenpaj på bästa sätt!

Saftigt LCHF-bröd på bara några minuter

Brödreceptet du måste testa!

Kom ihåg-listan till kräftskivan

11 saker du bara inte får glömma!

Tävla och inspireras på Mitt köks Facebook

Kom ihåg att gilla oss på Facebook!

TV: Mitt kök: Jennie och Tommy lagar kantarellpasta med sidfläsk

Jennie Walldén och Tommy Myllymäki lär oss laga kantarellpasta med sidfläsk.

Kolla in Ulf Elfvings blogg

Matfantasten bloggar på Mitt kök!

Bloggen för alla ölälskare

Joel Linderoth ger dig bästa tipsen.

Malin Winqvists matblogg

Matinspiration från London.

Det här visste du inte om blåbär

8 intressanta fakta om skogens blåa bär!

Gör egna rotsakschips

Otroligt enkelt och gott snacks!

Gör det här med dina kantareller

Skogens guld är här! Njut på bästa sätt.

Bli en mästare vid grillen

15 suveräna grilltips du måste ta del av!

Supergoda recept med ost

Ost i mat eller ost på smörgås. Här hittar du recepten!

Baka bästa knäckiga toscakakan 

En riktig klassiker som räddar vilken fika som helst!

Kalasgoda pannkakor

Här är drömrecepten du måsta testa. 

Nu finns Mitt kök som app också

Spara dina favoritrecept och du har dem alltid med dig!