Spara recept & följ matvänner

Inlagda rotfrukter

Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

En hemkokt inläggning känns lyxigt att bjuda på. De här rotfrukterna får god smak av torkad frukt, ingefära, nejlikor och chili och passar bra till fläskkött, kyckling, viltkött och lax.

En sats är på 1,5 liter.

Taggar: grönsaker, fest, vegetariskt, smårätter
1 sats
Ingredienser
  • 3 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 0,5 st kålrot
  • 0,5 st rotselleri
  • 2 st gula lökar
  • 1 st chilifrukt
  • 1,5 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 2 dl strösocker
  • 5 st kryddnejlikor
  • 2 msk riven ingefära, färsk
  • 1 tsk salt, cirka
  • 150 g mjuka torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  1. Skala rotfrukterna och väg dem, de ska väga cirka 1 kg tillsammans. Riv dem grovt på rivjärn eller i matberedare. Häll dem i en gryta. Skala och finhacka löken. Klyv chilifrukten på längden, ta bort kärnor och väggar och hacka chiliköttet.
  2. Koka upp alla ingredienser och koka sedan på svag värme utan lock cirka 1 timme. Rör om.
  3. Dela under tiden aprikoserna mitt itu. Lägg i aprikoser och russin efter halva koktiden.
  4. Häll upp rotfrukterna på väl ren- gjorda och varma burkar och sätt på lock. Låt inläggningen kallna och förvara den i kylen. Rotfrukterna är färdiga att äta efter 1–2 veckor.

HEJ MATVÄN!

Vill du tipsa, berömma eller bara säga något? Logga in eller bli medlem. Det går snabbt och är gratis!