Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Inlagd svamp

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Välj den svamp som du tycker bäst om till den här härliga inläg-gningen. Använd havssalt eller flingsalt som är mildare i smaken, vanligt salt blir för ”stickigt”.

Ingredienser

1 liter
  • 1 kg blandad svamp
  • 0,75 dl havssalt eller flingsalt
  • 3 dl vitvinsvinäger
  • några timjankvistar
  • 6 st svartpepparkorn
  • 2 st lagerblad
  • 4 dl god olivolja, ca

Så här gör du

  1. Rensa och skär eventuellt svamp- en i mindre bitar. Blanda svamp-en med saltet i en bunke och täck med lock. Låt stå och dra i 12 timmar. Häll av vätskan och torka svampen torr med hushållspapper.
  2. Koka upp vinäger i en låg, vid kastrull och koka svampen i två omgångar, cirka 3 minuter varje gång. Låt den rinna av i ett durkslag.
  3. Flytta över svampen på en bricka med hushållspapper och låt den dunsta cirka 2 timmar.
  4. Varva svamp och kryddor i en väl rengjord burk med tätslut-ande lock som rymmer 1 liter.
  5. Häll på så mycket olivolja att det täcker.
  6. Sätt på locket och förvara mörkt och svalt. Svampen är färdig att äta efter cirka 2 veckor och den håller ett par månader i kylen.