Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Inlagd lax

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Inlagd lax är kanske en ny bekantskap på julbordet. Det är mycket gott och enkelt att göra själv. Pröva!

Ingredienser

  • 500 g laxfilé som varit fryst i minst 3 dygn
  • 1/2 dl salt

Inläggningslag

  • 3 dl vatten
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3/4 dl ättiksprit (12 procent)
  • 1 morot
  • 1 liten rödlök
  • 1 tsk lätt krossade svartpepparkorn
  • 1 tsk gula senapsfrön
  • 2 lagerblad

Så här gör du

  1. Skär laxen i tärningar, cirka 1 1/2x1 1/2 centimeter. Lägg dem i en trång skål och strö på salt. Låt dem ligga så i 1 timme.
  2. Skölj laxen så att saltet försvinner.
  3. Lägg vatten, socker och ättiksprit i en kastrull. Låt det koka så att sockret löser sig. Låt lagen bli kall.
  4. Skär moroten i slantar och rödlöken i skivor. Lägg lax, morot, rödlök, svartpeppar, senapsfrön och lagerblad i en burk. Häll på lagen och ställ den kallt i 2 dygn.
  5. Servera laxen på julbordet tillsammans med knäckebröd, ost, potatis osv.