Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Inkokt lax med vitlöksmajonnäs

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

En syrlig inkokt lax som serveras tillsammans med krämig majonnäs och kokta primörer.

Ingredienser

4 portioner

Laxen

  • 600 g laxfilé
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 1 liter vatten
  • 1 1/2 dl ättikssprit 12%
  • 6 kryddpepparkorn
  • 4 lagerblad
  • 1 1/2 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 dill

Majonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 1 dl neutral rapsolja

Till servering

  • 600 g potatis
  • 1 knippe grön sparris
  • 1 knippe rädisor
  • 2 msk färsk dill

Så här gör du

  1. Skär laxen i 8 bitar.
  2. Skala och klyfta löken. Skala och slanta moroten.
  3. Koka upp vatten, ättika, kryddor, salt, socker, lök och morot. Låt sjuda cirka 10 minuter.
  4. Lägg i lax och dillkvistar i lagen. Låt laxen sjuda cirka 5 minuter i lagen.
  5. Tag av från värmen och låt laxen svalna i lagen. Förvara kallt fram till servering.
  6. Vispa ihop ägg, vinäger, senap och riven vitlök i en skål. Vispa in oljan i en svag stråle till en tjock majonnäs. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera laxen med majonnäs, kokt potatis, sparris och rädisor. Toppa med hackad dill.