Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Inkokt lax med örtgrön sås och vårens primörer

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

En lättlagad laxrätt som serveras med örtgrön sås, kokt färskpotatis och lättkokta grönsaker. Perfekt att laga till valborgsfesten!

Ingredienser

4 portioner
  • 800 g skinn- och benfri lax

Lag:

  • ½ morot
  • ½ gul lök
  • 2 stjälkar dill
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • drygt 1 msk salt
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 6 dl vatten

Örtgrön sås:

  • 1 äggula
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl gröna ärter
  • 2 msk hackad dill
  • 1 tsk hackad dragon
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • salt, peppar

Till servering:

  • färskpotatis
  • späda morötter
  • salladslök
  • rädisor
  • grön sparris
  • sockerärter

Så här gör du

  1. Skala och skär morot och gul lök i små bitar. Lägg i dem i en gryta och koka upp med dillstjälkar, lagerblad, fänkålsfrön, salt, vinäger, socker och vatten. Koka lagen, cirka 10 minuter. Sila av grönsaker och kryddor. Koka upp lagen.
  2. Skär fisken i kuber. Lägg fiskbitarna i en vid gryta. Slå över den heta lagen, så att det täcker fisken. Lägg på lock och låt stå tills laxen är klar – till 48–52° innertemperatur. Kyl snabbt i vattenbad. Låt laxen kallna i lagen i kylen.
  3. Sås: Vispa samman äggula, senap och vinäger. Tillsätt crème fraiche, tinade gröna ärter, dill, dragon och persilja. Mixa till en slät sås. Vispa grädden tjock och vänd ner i såsen. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera laxen med kokt potatis och lättkokta grönsaker och örtgrön sås.