Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hummersoppa med grillad pilgrimsmussla

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Koka en lyxig soppa på hummerskalen och servera den med hummerkött och grillad pilgrimsmussla.

Ingredienser

  • 2 kokta humrar, frysta tinade går bra

  • 2 msk smör

  • 2 schalottenlökar

  • 1 morot

  • 1 palsternacka

  • 1/2 fänkål

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 tsk dillfrö

  • 2 dl torrt vitt vin

  • 1 liter vatten

  • 3 dl vispgrädde
  • 
2 msk smör

  • 1 tsk salt

  • 2 krm vitpeppar

  • 1/2 krm kajennpeppar

  • 1-2 msk konjak


Till servering:


  • hummerklor
  • 
4 tinade pilgrimsmusslor

  • 1 msk rapsolja

  • 2 krm Chili explosion (kryddkvarn)

  • flingsalt

  • timjan


Så här gör du

  1. Knäck klorna på humrarna med nötknäppare eller slå försiktigt med trubbiga sidan av en kockkniv. Ta försiktigt ur kloköttet. Bryt loss eller klipp upp skalet på stjärtarna med en fisksax och ta ur dem. Lägg hummerköttet i en skål i kylen tills vidare. Krossa skalen lätt.

  2. Skala och hacka lök, morot och palsternacka. Ansa och hacka fänkål.

  3. Hetta upp smöret i en gryta och tillsätt lök, morot, palsternacka, fänkål, hummerskal, tomatpuré och dillfrö. Fräs under omrörning. Späd med vin och vatten. Koka upp och låt buljongen sjuda, cirka 30 minuter.

  4. Sila och häll tillbaka buljongen i rengjord kastrull och reducera (koka ihop) tills cirka hälften återstår. Tillsätt grädde och koka upp.

  5. Vispa ner smöret i klickar och smaka av med salt, peppar, kajennpeppar och konjak. Mixa soppan skummig med en mixerstav.

  6. Skär hummerstjärtarna i skivor och fördela i soppskålarna. Blanda pilgrimsmusslorna med olja och Chili explosion i en skål. Hetta upp en grillpanna och grilla musslorna, cirka 30 sekunder per sida. Lägg ner dem i skålarna. Lägg en hummerklo vid kanten av musslan. Ös upp soppan i skålarna vid serveringen. Garnera med timjan.
2 kommentarer om "Hummersoppa med grillad pilgrimsmussla"
  • Cabby
    Cabby

    Den godaste hummersoppa jag har ätit. Tyckte bara att den blev lite för tunn,så den fick lite maizena mjöl i sig. Det gjorde susen.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Cabby

      Hej! Vad roligt att höra att det smakade gott och vilket bra tips av dig! Tusen tack! /Julia – redaktör Mittkök.se.