Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hovets tårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

8-10 portioner

Tårtbottnar

  • 4 äggvitor
  • 2 1/2 dl socker
  • 5 dl puffat ris (Vårgårdaris)

Chokladkräm

  • 1 dl kallt vatten
  • 75 g choklad
  • 2 msk mjöl
  • 2 äggulor
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl florsocker

Topping

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ask physalis
  • 25 g mörk choklad, riven

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa ner sockret lite i taget. Blanda försiktigt i riset.
  3. Rita upp två cirklar på ett bakplåtspapper, cirka 23-24 cm i diameter. Använd en tallrik eller annat som mall. Bred ut marängsmeten på bakplåtspappret innanför de två cirklarna. Baka i cirka en timme i nedre delen av ugnen.
  4. Blanda vatten och mjöl i en kastrull, låt koka upp under omrörning. Lägg i chokladen och låt smälta. Rör i äggulorna till jämn kräm. Rör ihop smör och florsocker och blanda med chokladkrämen. Vispa grädden.
  5. Lägg en av tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på chokladkrämen. Toppa med ett lager grädde. Lägg på nästa tårtbotten. Garnera med physalis och riven choklad.