Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hönökaka

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat
Hönökaka

Godaste brödet, älskade hönökaka. Här är den i min tappning.

Ingredienser

4 portioner
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 100 g smör
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 11 dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Smula jästen i det ljumna vattnet. Blanda i socker, salt, grahamsmjöl och margarinet i små klickar. Sedan ha i vetemjöl men bara lite i taget. Knåda till en smidig det ( har bara gjort i assistent, vet inte hur det blir för hand). Jäst under duk i 1 timma. Dela degen i 6-8 bitar. Kavla med en kruskavel eller picka med gaffeln. Kakorna ska vara 30 cm i diameter, runda och tunna. Jäst i ytterligare 40 minuter. Ugnen sätts på 250 grader. Brödet gräddas i mitten av ungen ca 5-6 minuter till de får färg ( går fort att få färgen).
Du kanske även gillar