Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hetvägg med kanel

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Klassiska semlor med het mjölk och kanel – hetvägg!

Ingredienser

20 stycken
  • 25 g jäst för söta degar
  • 2 1 ⁄2 dl mjölk
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 2 krm salt
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • 1 1 ⁄4 dl strösocker
  • 1 ägg
  • cirka 8 dl vetemjöl

Till pensling

  • 1 ägg
  • 1 ⁄4 krm salt

Till fyllning

  • 100 g skållad rostad mald mandel
  • 100 g florsocker
  • inkråm från bullarna
  • cirka 1 dl mjölk

Till garnering

  • 4 dl vispgrädde
  • florsocker

Till servering

  • het mjölk
  • kanel

Så här gör du

  1. Smula jästen i en degbunke och tillsätt mjölken och rör till jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, kardemumma, socker, ägg och mjölet lite i sänder. Arbeta degen kraftigt i köksmaskin tills den släpper bunken, i cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk, cirka 40 minuter.
  2. Arbeta degen på bakbord i mjölet. Dela degen i 20 bitar och rulla till bullar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk, i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.
  3. Pensla bullarna två gånger med uppvispat ägg med lite salt. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt kallna på bakgaller under bakduk.
  4. Skär av ett litet lock på varje bulle och gröp ur lite av inkråmet med en gaffel. Blanda det med riven skållad rostad mandel, florsocker och mjölk. Fyll bullarna med blandningen.
  5. Vispa grädden och klicka eller spritsa den på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker. Servera i en djup tallrik med het mjölk och strö över kanel.