Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hemlagad pizza med bresaola, purjolök. pinjenötter och rucola

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat
Hemlagad pizza med bresaola, purjolök. pinjenötter och rucola
MARTIN SKREDSVIK

Några vänner, lite pizza och en stenhäll – se där, receptet på en riktigt lyckad kväll! Men pizzorna blir jättegoda i vanlig ugn också. Egna hemgjorda pizzor blir helt enkelt mycket festligare. Pröva och njut! Så förbereder du pizzabaket PIZZADEG

Ingredienser

  • 6 1/2 dl ljummet vatten
  • 1 torrjäst
  • 1 msk socker
  • 13 dl vetemjöl special, cirka 800 g
  • 3 1/2 dl semolinamjöl, cirka 200 g (blanda ihop mjölsorterna. Om du inte hittar semolinamjöl går det bra att bara använda vetemjöl special)
  • 1 msk salt
  • 1 msk olivolja

TOMATSÅS

  • 1 stor lök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 2 burkar/paket krossade tomater (Om du vill göra tomatsåsen på färska tomater, använd 800 g skållade och tärnade tomater)
  • 1 msk socker
  • 2 msk timjan
  • salt
  • peppar

PIZZAGARNERING

  • 4 bresaola
  • 5 cm eller cirka 2 msk purjolök
  • 2 msk rostade pinjenötter
  • en halv bit mozzarella
  • 1 näve rucola

Så här gör du

  1. Värm. Lägg in stenhällen i ugnen och sätt ugnen på 250 grader (grill) minst en timme innan pizzorna ska gräddas. Det är viktigt att hällen är så het som möjligt. Pizzorna gräddas sedan under 7-10 minuter, beroende på tjockleken på degen och hur varm ugnen och stenarna blir.
  2. Välj fritt. Ingrediensernas mängd på pizzorna i recepten är en fingervisning. Det fina med pizzabakning är att det ska vara fritt fram att välja vad och hur mycket man önskar ha på den. Basen i pizzabakning är degen och tomatsåsen, men det finns två andra ingredienser som är både enkla att göra och som smakar underbart gott på pizza: lufttorkade tomater och pesto. Den hemmagjorda peston smakar helt annorlunda än den köpta, så lägg några extra minuter på den och dina gäster kommer att bli imponerade.
  3. Häll varmt vatten i en stor skål och lös upp torrjäst och socker. Låt stå i 10 minuter.
  4. Tillsätt olja och salt och rör ner mjöl tills det inte längre går att röra, utan du behöver använda händerna. Stjälp då ut degen på ett rent och mjölat underlag. Knåda degen genom att vika den och pressa den mot den mjölade bänken, tillsätt resten av mjölet med jämna mellanrum under knådningen tills degen är elastisk, mjuk och slät. Det krävs ofta cirka 8-10 minuter, degen ska inte fastna på vare sig bord eller händer.
  5. Lägg tillbaka degen i skålen och täck med en kökshandduk, låt den gärna jäsa på en varm plats i en timme.
  6. Gör tomatsåsen under tiden. (Se recept nedan)
  7. Efter en timme ska degens storlek ha fördubblats och vara redo att bakas ut till pizzor. Kavla ut den så tunt det går, bred ut tomatsås, topping, grilla och njut!
  8. Hacka lök och vitlök fint. Stek i olivolja på medeltemperatur i cirka 5 minuter. Rör runt ibland så det inte bränns vid.
  9. Häll på tomatkross, vitt vin, socker och timjan och låt sjuda på svag värme. Rör om emellanåt i cirka en timme, tills såsen har fått en tillräckligt tjock konsistens och en rund och fin smak.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Baka ut degen och bred tomatsåsen jämt över den.
  12. Fördela breasola, purjolök, rostade pinjenötter och mozzarella över pizzan. Grädda i cirka 7-10 minuter eller tills den fått färg.
  13. Lägg på rucolan när pizzan gräddats.
Du kanske även gillar