Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hembakat vörtbröd

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ett mustigt och gott vörtbröd bakat med julmust och porter.

Ingredienser

4 portioner
  • 50g jäst
  • 1 flaska porter, 33 cl
  • 1 flaska julmust, 33 cl
  • 100g smör
  • 1/2 msk mald ingefära
  • 1/2 tsk mald nejlika
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 tsk salt
  • 1 dl mörk sirap el. brödsirap
  • 10 dl rågsikt
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl russin (kan uteslutas)
  • 1 dl lingonsylt el. frysta lingon (kan uteslutas)

Så här gör du

  1. Väg upp alla ingredienser utom russin i en bunke men ta inte i allt vetemjöl på en gång, börja med 3 dl.
  2. Kör igång degblandaren på låg hastighet och låt den arbeta ihop degen ordentligt, gärna 10-12 minuter. Ta i russinen mot slutet om du tycker om det i ditt vörtbröd. Ta i mer mjöl efter hand om degen fortfarande är kladdig. Den ska vara ganska lös men om du tar på degen ska du inte fastna med fingrarna.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda upp den. Baka sedan ut den i valfri form, frallor eller limpor och låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i ca. 3 timmar. Snitta limporna i ett vackert mönster och mjöla frallorna lätt.
  4. Baka av på 250grader i 7-10 minuter för frallor och 20-25 minuter för limporna. Gör du limpor kan du sänka temperaturen på ugnen till 225grader efter 10 minuter.
  5. Tips: För vackra frallor kan du låta de jäsa och baka av dem i smorda non-stick muffinsformar.