Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Helstekt olivkyckling

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Visst är det härligt att steka en hel kyckling. Dessutom är det väldigt praktiskt att lägga alla ingredienser, potatis såväl som grönsaker, i samma form och sedan låta ugnen göra jobbet.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 stor majskyckling, cirka 1 ½ kg
  • 2 dl kärnfria svarta oliver
  • 1 citron
  • 75 g smör
  • 2 vitlöksklyftor, pressade salt
  • svartpeppar, nymald färska timjankvistar
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond
  • cirka 800 g potatis
  • 250 g cocktailtomater, gärna på kvist
  • bindgarn

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka hälften av oliverna. Riv skalet på citronen och skär den sedan i grova bitar. Blanda de hackade oliverna med citronskal, smör och vitlök.
  2. Lägg lite olivsmör under skinnet på kycklingen. Krydda kycklingen runtom, och inuti buken, med salt och peppar. Fyll buken med citronbitarna och timjankvistar. Bind om kycklingen med bindgarn så att fyllningen inte åker ut.
  3. Bred resten av olivsmöret över kycklingen.
  4. Lägg kycklingen i en stor ugnsfast form. Blanda vin, vatten och fond och häll över. Sätt in formen i mitten av ugnen och låt steka i 30 minuter.
  5. Borsta potatisen ren och skär den i grova bitar. Lägg den runt kycklingen tillsammans med timjankvistar. Låt steka vidare i 30 minuter. Ös kycklingen ett par gånger under tiden.
  6. Rör om och lägg på tomater och resten av oliverna. Fortsätt steka tills kycklingen är genomstekt och potatisen är mjuk, i 15–20 minuter.