Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hel grillad tri-tip med chipotle & rotfrukter

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Tri-tip är en vanlig styckningsdetalj i USA och Brasilien. Den kan närmast jämföras med det som vi kallar rostlock. Coleslaw är gott att servera till, här hittar du ett gott recept på coleslaw.

Ingredienser

10 PORTIONER
  • 1 tri-tip, cirka 2 kg

Kryddpasta

  • 3 chipotlechili
  • 1 lime, saft och finrivet skal
  • 3 msk oliv- eller rapsolja
  • 1 –2 vitlöksklyftor
  • 1 ⁄2 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 2 krm malen spiskummin
  • 1 ⁄2 tsk paprikapulver
  • 1 ⁄2 tsk anchochilipulver

Ugnsrostade rotfrukter

  • 4 morötter
  • 4 palsternackor
  • 4 potatisar
  • 3 msk raps- eller olivolja
  • 2 rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 rejäla kvistar timjan eller rosmarin
  • salt

Tillbehör

  • 4 färska chilifrukter bladpersilja

Gott till

  • coleslaw

Så här gör du

  1. Tri-tip: Hacka chipotlechilin i bitar. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa tills det blivit en pasta. Gnid in köttet med pastan och låt ligga i 10 minuter. Grilla på båda sidor i cirka 7–8 minuter tills innertemperaturen är 57–58 grader. Låt köttet vila i cirka 15 minuter i aluminiumfolie.
  2. Ugnsrostade rotfrukter: Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotfrukterna. Dela morötterna och palsternackan på längden och skär dem sedan i klyftor. Klyfta potatisen, skala rödlöken och skär upp i klyftor.
  3. Lägg rotfrukterna i en långpanna och vänd dem i oljan. Sätt in i ugnen i 5 minuter, ta ut plåten och lägg på rödlöken och vitlöksklyftorna samt timjan eller rosmarin och vänd runt löken med rotfrukterna.
  4. Ställ tillbaka in i ugnen i 15–20 minuter, tills rotfrukterna känns mjuka. Ta ut plåten och strö salt över rotfrukterna.
  5. Servering: Grilla chilin. Garnera det uppskivade köttet med grillad chili och bladpersilja.
  6. Servera med ugnsrostade rotfrukter och coleslaw.