Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hel grillad kyckling

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Kanske är inte kyckling klockren midsommarmat, men tro mig ett par härliga stora frigående kycklingar på grillen ger fin stämning åt festen!

Ingredienser

6 portioner
  • 2 stora frigående kycklingar på minst 2 kg
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 5 lagerblad
  • 1 dl vatten
  • 2 msk god olivolja

Fyllning

  • Några kvistar basilika
  • Några kvistar persilja
  • Några kvistar rosmarin
  • Några kvistar salvia
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl god olivolja
  • 2 lagerblad
  • 6 vitlöksklyftor
  • Några gröna urkärnade oliver
  • 2 citroner

Så här gör du

  1. Förbered grillen och börja sedan med fyllningen. Repa de färska örtkvistarna och hacka vitlöksklyftan grovt. Blanda med olivoljan. Stöt alltsammans i en mortel till en röra.
  2. Lyft upp skinnet och stoppa in örtröran vid sidorna om brösten och lite här och var där det går utan att skinnet går sönder.
  3. Skiva oliverna och halvera citronerna. Lägg in dem i buken tillsammans med lagerbladen och de resterande vitlöksklyftorna.
  4. Häll vattnet i en liten ugnsfast form som kan placeras på grillen under kycklingen, tillsätt lagerbladen. (Fös kolen eller briketterna åt sidorna så formen får plats). Pensla kycklingen med olivolja.
  5. Grilla kycklingen under lock i ca 1 1/2 timme eller tills köttsaften är klar. (Ställ in kycklingen i 225°, sänk värmen till 200° efter 30 minuter. Stek den i ytterligare ca 3545 minuter. Vänd den några gånger under tiden.)
  6. Låt vila ca 5 minuter. Skär upp kycklingarna, häll över skyn och servera på ett stort fat.