Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hasselbackspotatis – recept

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 46 st har redan röstat
Hasselbackspotatis – recept
Foto: Fotolia

Hasselbackspotatis är både gott och väldigt enkelt att göra. Här är ett klassiskt recept som går snabbt med potatis och klassiska ingredienser som smör, ströbröd och salt. Det här är enligt oss det bästa receptet på potatis i ugn, en klassikser som passar till det mesta. Det är gott ihop med sås, kött, fisk och till grillat, och fungerar utmärkt vid lyxiga tillfällen som nyår, midsommar eller vid någon annan festmåltid. Vill man göra en variant så kan man byta ut ströbrödet mot riven ost.

Ingredienser

4 portioner
  • 8 potatisar
  • 3 msk smör
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1/2 tsk salt
  • eventuellt lite persilja

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225°C och ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt.
  2. Skala potatisen och skiva den i cirka 3-4 mm tjocka skivor, men bara så att de fortfarande håller ihop i botten. Ett bra knep är att lägga potatisen i en träsked när du skivar.
  3. Lägg potatisarna i en ugnssäker form med skårorna uppåt. Vill du slippa disk så använd ett bakplåtspapper. Bred på det rumsvarma smöret eller smält och pensla.
  4. Baka i ugnen cirka 25 minuter.
  5. Ta ut och strö över ströbröd och salt.
  6. Baka ytterligare 20 minuter, eller tills potatisen känns mjuk och färdig. Pensla med smör då och då.
  7. Strö över lite persilja om du vill, och servera tillsammans med en köttbit, fiskbit eller liknande. Mums!
Du kanske även gillar