Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hasselbackspotatis med brysselkål

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ett underbart tillbehör till julskinkan eller till nyårsmiddagen är krispiga hasselbackspotatisar. Här kommer en julig variant på det klassiska receptet.

Vill du göra klassisk hasselbackspotatis byter du ut hackade nötterna mot ca 1- 1,5 dl ströbröd eller krydda den bara med grovt salt och peppar.

Läs också: Klassisk Hasselbackspotatis – godaste receptet

Ingredienser

6 portioner
  • 1 kg potatis
  • 150 g smör
  • 2 dl hasselnötter
  • salt och nymalen peppar
  • 500 g brysselkål

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisen. Skåra dem i tunna ganska djupa skivor med en vass kniv (lägg potatisen i en träslev så skär man inte igenom potatisen).
  3. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnsfast form och pensla dem med smält smör, salta och peppra. Baka potatisarna i cirka 45 minuter eller tills de är mjuka. Pensla med smör ett par gånger under ugnsbakningen.
  4. Ansa brysselkålen och lägg i en ugnsfast form. Ringla över lite smör, salta
  5. och peppra. Baka brysselkålen i cirka 30 minuter eller tills den känns mjuk.
  6. Kör hasselnötterna till ett strössel, tillsätt lite salt och peppar.
  7. Ta ut potatisarna ur ugnen och strö över hasselnötterna. Baka i ytterligare i cirka 10 minuter eller tills nötterna fått lite färg.
  8. Blanda hasselbackspotatisen och brysselkålen.