Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppelpaj – gott och enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 23 st har redan röstat
Äppelpaj – gott och enkelt recept
JOHANNA BERGLUND

Äppelpaj är en underbart god efterrätt du enkelt fixar. Vem blir inte lycklig ända in själen av en ljummen äppelpaj? Katharina Ångström, som driver Äppelfabriken tillsammans med maken Lars, ger sitt bästa recept på äppelkaka.

Läs också: Äppelpaj – enkelt recept på smulpaj

Ingredienser

1 kaka

Pajdeg

  • 
3 dl vetemjöl

  • 3/4 dl florsocker
  • 
2 äggulor

  • 100 g smör

  • 1 msk mjölk


Toscasmet:


  • 150 gr smör
  • 
150 g råsocker
  • 
150 g mald mandel (med skalet på)
  • 
3 msk vetemjöl

  • 1 1/2 msk grädde


Fyllning

  • 
5 svenska äpplen
  • 
2 msk smör

  • 1 citron, rivet skal och saft

  • 1 tsk stött kardemumma

  • 2 msk råsocker

Så här gör du

  1. Blanda snabbt ihop allt till en deg i matberedare. Tryck ut degen i en ugnsfast form och låt den vila 30 minuter i kylen.
  2. Förgrädda pajen i cirka 10 minuter.

  3. Skär äpplena i lagom tjocka skivor.
  4. Smält smöret, gärna i traktörpanna, lägg ner äppelskivorna likt takpannor. Strö över råsockret, låt det stå tills sockret smält. Det får inte börja koka.

  5. Vält över allt i en pajform, strö över den stötta kardemumman, det rivna citronskalet och saften från en citron. Klicka ut toscasmeten över.

  6. Dekorera pajen med äppelskivor i vackert mönster. Ställ in kakan i ugnen i 200 grader i cirka 15-20 minuter.
Du kanske även gillar