Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Haricots verts gratinés, à la mornay

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

(Gröna bönor gratinerade i ostsås) Detta är ett bra sätt, om man vill laga gröna bönor i förväg. Servera dem till lammstek, ugnsstekt kalvkött eller kyckling, grillad eller stekt kyckling, lammkotletter, stekt lever, kalvkotletter eller schnitzel. Om såsen ska nappera, täcka, mat som ska gratineras, använder man den minsta mängden ost som receptet föreskriver och monterar inte såsen med smör. För mycket ost gör såsen trådig och smöret smälter och samlar sig ovanpå rätten.

Ingredienser

  • 1 200-1 400 g gröna bönor, snoppade och tvättade
  • en stor kittel med 7-8 liter livligt kokande vatten
  • 1 1/2 tsk salt per liter vatten
  • 7 dl sauce mornay (béchamelsås med ost)
  • en lätt smörad eldfast form
  • salt och peppar
  • 3/4 dl riven schweizerost
  • 15 g smör skuret i ärtstora bitar

Sauce Mornay (Ostsås)

  • 5 dl lagom tjock béchamel:
  • en tjockbottnad 1 1/2-liters ­kastrull, emaljerad eller rostfri
  • 30 g smör
  • 30 g mjöl
  • en träslev
  • 4 1/2 dl mjölk och 1/4 tsk salt som kokats upp i en liten kastrull
  • en trådvisp
  • salt och vitpeppar
  • 1/2-1 dl grovt riven schweizerost eller en blandning av grov­riven schweizerost och finriven parmesan

Så här gör du

  1. Släpp ner en handfull bönor i taget i det livligt kokande saltade vattnet. Koka upp vattnet så fort det går igen och koka bönorna sakta utan lock i 10-15 minuter.
  2. Smaka ofta på dem efter cirka 8 minuter. En riktigt kokt böna ska vara mjuk men fortfarande ha kvar lite av sin knaprighet.
  3. Sila upp bönorna så snart de är färdiga. Kyl dem i kallt vatten och torka av dem i en handduk.
  4. Bred ut en tredjedel av såsen i formen. Krydda bönorna och bred ut dem i såsen. Täck med resten av såsen. Strö på osten, klicka ut smöret och sätt åt sidan utan lock. En halvtimme innan maten ska serveras sätter man in formen i övre tredjedelen av den förvärmda 200 grader varma ugnen. Låt stå tills bönorna är varma och såsens yta blivit lätt brynt.
  5. Smält smöret i kastrullen över låg värme. Rör i mjölet och koka sakta under omrörning i 2 minuter utan att mjölet bryns. Sedan är redningen färdig.
  6. Ta kastrullen med redningen från värmen. Så snart redningen slutat bubbla slår man i all vätska på en gång. Vispa genast ut redningen i vätskan och var noga med att få med redningen från kastrullens väggar.
  7. Sätt kastrullen på måttlig värme och koka upp under vispning. Koka under fortsatt vispning i 1 minut.
  8. Ta kastrullen av värmen och vispa ner salt och peppar. Béchamel­såsen är nu mogen för slutlig smaksättning eller andra tillsatser.
  9. Vispa i osten så att den smälter och blandar sig med såsen.