Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hälsosam kladdkaka med chokladkolaglasyr

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

I stort sett alla älskar kladdkaka, men alla vill eller kan inte äta den på grund av den innehåller gluten, laktos, socker och “onyttigheter”. Min kladdkaka är en hälsosam enkel variant som är fri från detta. Underskatta inte denna kladdkaka för att den är hälsosam dock! Den är fantastiskt god själv men får ytterligare ett lyft med en glasyr som smakar chokladkola.

Passar såväl till både söndagsfikat, myskvällen eller festligare tillfällen.

Mer tips och foton på min blogg http://nouw.com/100kitchenstories

Ingredienser

1 form ca 15 cm i diameter
  • 1 paket (250 gr avrunnen vikt) ekologiska kidneybönor
  • 2 msk kakao
  • 2 msk kokosmjöl
  • 3-4 msk steviaströ
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 st ägg
  • ½ dl ekologisk havremjölk
  • 1 msk färdigbryggt kaffe (eller så blandar du ihop lite kaffe och hett vatten om du inte har färdigbryggt tillgängligt)
  • + Möjligtvis några steviadropper med chokladsmak (kan uteslutas)
  • + Kokosolja

Chokladkolaglasyr

  • 60 g ekologisk kokosolja
  • 1 msk silad kakao
  • ca 1,5 msk honung
  • 1 msk steviaströ
  • + ekologiska cocoa nibs

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Häll av spadet från kidneybönorna, skölj av bönorna och låt de rinna av i ett durkslag/ en sil.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Tillsätt bönorna, ägget och havremjölken och mixa med en stavmixer (eller matberedare) tills smten blivit klumpfri. Smaka av om du tycker det behövs mer sötning (beror på sorten) och tillsätt mer om du tycker det.
  4. "Smöra" en paj/bakform med kokosolja och häll i smeten.
  5. Lägg in i mitten av ugnen för ca 10 min. Var noga med att den inte blir för torr, så stick en sticknål för att känna av kladdigheten. Låt den svalna lite innan du breder ut chokladkolaglasyren.
  6. Under tiden kakan är inne i ugnen kan du förbereda din glasyr. Smält kokosoljan i en liten kastrull på låg värme.
  7. Tillsätt kakao och honung och blanda om till en klumpfri chokladsås.
  8. I samband med att kakan svalnat lite tillsätter du steviaströ i kastrullen och blandar om. Nu kommer du märka att stevian "drar ihop sig" och chokladglasyr blir segare i konsistens.
  9. Bred ut denna "sega" chokladglasyr på kakan. Garnera med ekologiska cocoa nibs.