Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Halloumi- och jordgubbssallad med quinoa och avokado

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

När de första svenska trädgårdstomaterna mognar och avokadon är perfekt mjuk är den här salladen svår att slå! Stek halloumin precis innan servering för bästa smak.

Recept ur “The new green salad” av Therese Elgquist (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Ingredienser

4 portioner

Grön bas:

  • 1 dl vit quinoa (3 dl kokt)
  • 500 g ekologiska färska jordgubbar
  • 250 g gula trädgårdstomater
  • 2 avokador
  • 200 g halloumi
  • 65 g blandsallad
  • ½ msk rapsolja

Jordgubbsmarinad:

  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 ekologisk lime, zest + msk saft
  • ½ tsk flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Topping:

  • ½ dl pumpakärnor (30 g)
  • 1 kruka mynta

Så här gör du

  1. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen (eller använd förkokt). Låt svalna något. Fluffa upp quinoan med en gaffel.
  2. Snoppa och skär jordgubbarna i kvartar och lägg i en skål. Blanda ingredienserna till marinaden och vänd ner i jordgubbarna. Låt stå under tiden du förbereder resten.
  3. Skölj och skär tomaterna på mitten. Skär avokadorna i bitar på bredden.
  4. Skär halloumin i skivor på bredden. Stek i rapsolja i medelhet stekpanna på båda sidor tills osten får fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Rosta pumpakärnorna i torr, het stekpanna tills de börjar poppa och får en lätt gyllene färg.
  6. Varva quinoa, halloumi, marinerade jordgubbar, tomater, avokado och blandsallad på ett stort fat. Ringla över marinaden. Toppa med pumpakärnor och färsk mynta.