Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hallonpaj med mandel

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Hallonpaj är en klassiker som smakar otroligt gott, och passar bra att bjuda på till både vardagsfikat och det stora kalaset. Det här receptet är en supersmaskig variant med spröd botten fylld med en krämig blandning av mascarpone, honung och smakrika hallon. Så somrigt och så underbart gott!

Tänk på att degen ska vila i kylen en timme innan du förgräddar den, så sväng ihop degen i förväg.

Ingredienser

6 portioner

Botten:

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 msk strösocker
  • 150 g kallt smör

Fyllning:

  • 4 st ägg
  • 375 g mascarpone, 1,5 ask
  • 0,5 dl honung
  • 100 g mandelmassa, riven
  • 2 st lime, rivet skal från
  • 4 dl hallon
  • 0,5 dl mandelspån

Till servering:

  • lättvispad grädde

Så här gör du

  1. Häll mjöl och socker i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa, eller använd fingertopparna. Tillsätt ägget och mixa snabbt ihop till en degboll.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in formen i kylen minst 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
  4. Vispa ihop ägg, mascarpone, honung, mandelmassa och limeskal till en jämn smet.
  5. Häll smeten i det förgräddade pajskalet. Fördela hallonen över och strö på mandelspån.
  6. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fin färg, 40– 45 minuter.Tips Självklart kan du välja bär efter tycke och smak, färska såväl som frysta.