Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gumbogryta

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg
Gumbogryta
Annika Broman

I Karibien är grytor den vanligaste maträtten. Man tager egentligen vad man haver och vips har man en god gryta. Här kommer en med korv, kyckling, rökt bog, majs, sojabönor och ris. Det kan låta som en salig blandning… Och det är det!

Ingredienser

6-8 personer
  • 1/2 dl matolja
  • 1-2 chili (efter smak)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 ölkorv (styrka efter smak)
  • 6 dl kokt ris
  • 1 burk (380 g) svarta bönor
  • 2 dl frysta sojabönor (cirka 120 gr)
  • 100 g rökt bog
  • 2 förkokta majskolvar
  • 6-8 färdiggrillade kyckling­klubbor
  • 3-4 miniauberginer eller 1 vanlig aubergine
  • 1/2 röd paprika, urkärnad och strimlad
  • 8 salladslökar

Topping

  • 1 knippe färsk koriander
  • 1 dl jordnötter

Så här gör du

  1. Finhacka chili och vitlök. Skiva ölkorven. Strimla den rökta bogen och dela majskolvarna i bitar. Dela eller skiva auberginen i skivor. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Strimla salladslöken.
  2. Hetta upp oljan i en stor gryta. Lägg i finhackad chili, vitlök och skivad ölkorv. Fräs någon minut under omrörning. Lägg i riset, rör om och tillsätt resten av ingredienserna under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
  3. Ställ in i ugnen för uppvärmning när gästerna kommer och toppa med korianderblad och jordnötter vid servering.
Du kanske även gillar