Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grovt surdegsbröd

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg

Baka ett gott surdegsbröd med skållat rågmjöl. Gott med smör och lagrad prästost.

Ingredienser

2 bröd

Skållning

  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl kokande vatten

Deg

  • skållat rågmjöl (se ovan)
  • 1 dl kallt vatten
  • 1 burk rågsurdeg, 150 g
  • 25 g jäst
  • 2 msk muscovadosirap
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk stött kummin
  • cirka 8-9 dl Manitoba cream eller vetemjöl special
  • 2 tsk havssalt

Så här gör du

  1. Skållning: Lägg rågmjölet i degbunken. Häll över kokande vatten och rör om. Plasta bunken och låt stå till nästa dag.
  2. Deg: Tillsätt vatten, surdeg, jäst, muscovadosirap, rapsolja, stött kummin och vetemjölet lite i taget till det skållade rågmjölet i degbunken. Arbeta tills degen är smidig och fast i minst 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet på slutet.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två bitar och forma till ett runt och ett avlångt bröd. Lägg dem med skarvarna uppåt i mjölade korgar och tryck till i mitten. Låt de jäsa 20 minuter under bakduk.
  5. Stjälp upp dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare i cirka 20 minuter.
  6. Snitta bröden och sätt in i nedre delen av ugnen vid 225 grader i 5 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda bröden i cirka 45 minuter. Låt svalna på bakgaller under bakduk.