Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grovt mörkt rågbröd

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

3 limpor

Dag 1

  • 2 msk malda pomeransskal
  • 1 msk malda brödkryddor
  • 1 liter grovt rågmjöl
  • 1 liter svagdricka, 70 grader

Dag 2

  • 1 flaska porter, 33 cl
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 msk ättiksprit
  • 1 dl brödsirap
  • 2 1/4 liter vetemjöl special
  • 1 msk havssalt

Så här gör du

  1. Dag 1: Lägg pomeransskal, ­brödkryddor och rågmjöl i en stor degbunke. Koka upp svagdrickan och häll den över mjölblandningen. Rör ihop degen. Täck över och låt den skållade degen stå i rumstemperatur i 12 timmar till 1 dygn.
  2. Dag 2: Värm portern till cirka 40 grader. Tillsätt den och ­smöret till den skållade degen. Smula ner jäst, ättika, salt och mörk bröd­sirap. Arbeta in nästan allt vetemjölet i degen. Det sista mjölet är lättast att arbeta in på bakbordet. Låt degen jäsa cirka 1 timme.
  3. Knåda degen och dela och forma den till tre limpor. Lägg dem i 3 avlånga smorda 2,7 liters bakformar eller på tvären i en ­långpanna med bakplåtspapper.
  4. Låt bröden jäsa under bakduk, cirka 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
  5. Snitta bröden med vass kniv. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen. Sänk genast värmen till 175 grader och grädda bröden drygt 1 timme. Låt bröden kallna under bakduk.