Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grovt blåbärsbröd med anis

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg
Grovt blåbärsbröd med anis

Ett fiberrikt bröd som påminner om danskt rågbröd. Rosta gärna och servera med ost och marmelad.

Ingredienser

1 BRÖD
  • 50 g jäst
  • 7 dl vatten, ljummet
  • 3 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrön, hela
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 1 ⁄2 dl psylliumfrön
  • 2 tsk anisfrön, krossade i mortel
  • 2 dl fibrex (torkade fibrer från sockerbetor)
  • 1 1 ⁄2 tsk salt
  • 4 dl bovetemjöl
  • 1 dl krossat bovete
  • 1 dl psylliumfrömjöl (psyllium eller fiberhusk)
  • 1 1 ⁄2 dl torkade blåbär
  • smör och bovetemjöl till formen

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vattnet.
  3. Tillsätt alla övriga ingredienser och arbeta ihop degen.
  4. Låt degen jäsa i bunken i cirka 30 minuter.
  5. Smörj och mjöla en tvåliters brödform.
  6. Lägg degen i formen. Låt jäsa i ytterligare cirka 30 minuter i formen.
  7. Strö lite bovetemjöl över det ogräddade brödet.
  8. Sänk temperaturen i ugnen till 200 grader. Grädda brödet näst längst ner i ugnen i cirka 60 minuter.
  9. Låt brödet vila i formen i 5 minuter.
  10. Vänd upp brödet på galler och låt det svalna helt under bakduk.
Du kanske även gillar