Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grönsaksgratäng med mozzarella & tomatsås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 17 st har redan röstat

LCHF. Hemligheten bakom denna goda vintermat ligger faktiskt under täcket av aubergine, zucchini och tomat. Tomatsås får vara det första lagret i denna gratäng. Resultatet blir en härligt mustig, bubblande grönsaksgratäng med mycket smak.

Här hittar du ett gott recept på tomatsås. Det går även att byta ut tomatsåsen mot vanliga passerade tomater spädda med grönsaksbuljong.

Och här hittar du ett recept på en god örtolja.

Ingredienser

4 PORTIONER
  • olivolja
  • 6 –8 dl tomatsås eller osötad passata (tomatsås på flaska)
  • 1 –2 stora auberginer
  • 1 stor zucchini
  • 2 stora tomater
  • salt
  • peppar
  • 2 bollar buffelmozzarella

Tillbehör

  • örtolja eller färska örter, finhackade
  • kvistar av färsk basilika

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Fodra en större ugnsfast form rejält med olivolja och sedan tomatsås.
  2. Skär alla grönsaker i skivor och lägg dem i ett trevligt mönster ovanpå såsen.
  3. Ringla olivolja över alltsammans och krydda med salt och peppar.
  4. Grädda i 30–45 minuter beroende på hur stor form du använder och hur många lager grönsaker du har. Täck med folie om det börjar se bränt ut.
  5. Lägg på bitar av delad mozzarella och grädda i ytterligare 10 minuter eller tills osten smält och fått färg.
  6. Servering: Toppa med örtolja eller finhackade färska örter och kvistar av färsk basilika.