Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grön sparris à la Jesper Taube

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Recept ur “Middag med Taube” (Max Ström) av Sven-Bertil Taube och Jesper Taube. Boken hittar du bland annat på adlibris.

”Färsk grön sparris har i dag blivit en året runt-grönsak, även om jag fortfarande tänker på den som en efterlängtad vårprimör, eller som ett lite extra tjusigt garnityr. Jesper serverar gärna sparrisen som en spanskinspirerad tapas med tomater, serranoskinka och lite svensk västerbottensost”, säger Sven-Bertil.

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g grön sparris
  • 2 schalottenlökar
  • 16 små plommontomater i olika färger
  • 2 msk olivolja
  • 12–16 tunna skivor serranoskinka
  • 4 msk västerbottensost, grovriven
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • nymald svartpeppar
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Bryt av de nedersta bitarna på sparrisarna och kasta dem. Skala sparrisen lätt med en potatisskalare. Lägg den i kokande lättsaltat vatten och koka i 1–2 minuter, beroende på tjocklek. Skölj den sedan direkt i kallt vatten så att den behåller sin gröna färg.
  2. Skala och finhacka lökarna. Dela tomaterna. Fräs lök och tomater lätt i olivolja, salta och peppra.
  3. Lägg ut serranoskinkan på tallrikarna. Lägg på sparris och tomater. Strö över osten och droppa över olivolja och balsamvinäger.
  4. Mal över lite peppar. Smula över flingsalt.